Schapen fokken en leiderschapstraining?

Schapen fokken en leiderschapstraining?
15 augustus 2018 Raymon Duffels

Enig idee wat leiderschapstraining en schapen fokken gemeen hebben? Al willen we je medewerkers en schapen niet meteen over één kam scheren, toch blijkt er een belangrijke les in deze metafoor te zitten. Bij zowel schapen drijven als leiderschap gaat het om de wisselwerking tussen mens en schaap – ja, of teamlid.

Elke schapenfokker of herder zal het beamen. In harmonie ontstaat er een samenwerking tussen mens en dier, die je ziet én voelt tijdens het drijven. Ook in teams is het belangrijk om harmonie te creëren tussen herder (leider) en zijn teamleden.

Het belang van leiderschapstraining

Niet iedereen is een geboren en leider en elke geboren leider weet dat hij altijd wat kan bijleren. Van alle factoren in de werkomgeving heeft de direct leidinggevende namelijk de grootste impact op de productiviteit, het werkplezier en de betrokkenheid van medewerkers.

Uit onderzoek blijkt dat verschillen in emotionele betrokkenheid bij het werk en de organisatie voor 70% verklaard worden door de kwaliteiten van de teamleider. Deze emotionele betrokkenheid heeft op haar beurt weer invloed op factoren als productiviteit, klanttevredenheid en winstcijfers. Elke leider die deze verantwoordelijkheid erkend, weet dat hij altijd iets kan leren uit een leiderschapstraining.

Schapen drijven als leiderschapstraining

Een kudde schapen laat zich, net als een team, niet zomaar leiden. Als je wat wilt van de kudde, moet je je eerst afvragen wat de kudde van ons wil. Daarom is een goede leider niet alleen bezig met het realiseren van zijn eigen agenda, maar is er ook respect voor de agenda van teamleden. Dat vraagt om zelfkennis en inzicht in een ander.

Tijdens schapen drijven leer je je drijfveren helder te krijgen en je innerlijke kracht te gebruiken. Zo leer je de principes van het ‘herder’ zijn en ontdek je de natuurwetten van leiderschap samen met je collega’s én echte schapen. Ook staan samenwerking en communicatie, zowel verbaal als non-verbaal, hierbij centraal.

Voordelen leiderschapstraining

Bij leiderschap gaat het vooral om ‘invloed’. Vaak zie je in de praktijk dan ook dat zelfs mensen zonder officiële of macht, leiders kunnen zijn. De informele hiërarchie in organisatie speelt vaak een nog grotere rol dan de formele. Ook weet een goede leider dat het gaat om visie en het inspireren van mensen. Dat is een innerlijke kracht die je kunt ontwikkelen.

Tijdens een leiderschapstraining leer je je eigen doel te formuleren en te vertalen naar actie. Dit heeft meerdere voordelen:

  • je ontdekt dat het leven niet in alle facetten maakbaar is
  • je leert dat je als leider en mens keuzes moet maken
  • je wordt bewust van de consequenties van deze keuzes

Tips voor leiders

Tip 1 Verdiep je in leiderschap
Lees, luister en kijk om je heen. Verzamel relevante kennis over leiderschap en leer van best practices.

Tip 2 Formuleer persoonlijke leerdoelen
Waar sta jij nu als leider en waar wil je naar toe?

Tip 3 Bedenk concrete actiepunten
Formuleer praktische handelingen en actiepunten die je kunnen helpen om je leiderschap te ontwikkelen, zoals het plannen van persoonlijke gesprekken met medewerkers.

Tip 4 Probeer, reflecteer en stuur bij
Neem niet alleen tijd om nieuwe dingen te proberen, maar ook om achteraf te evalueren. Zo leer je van van eventuele fouten en kun je zorgen dat het in de toekomst beter gaat.

Tip 5 Houd jezelf gaande
Geef jezelf bijvoorbeeld dagelijks een rapportcijfer voor je eigen ‘leerinspanning’. Heb je vandaag je best gedaan om een betere leider te worden?

Wil je graag een krachtige en inspirerende leider worden? Ben je benieuwd hoe je de samenwerking tussen teamleden en teamleider kunt verbeteren?

At Sea is de allerleukste plek aan het Drontermeer voor bijzondere momenten. Van bruiloften en jubilea tot feestjes, partijen en bedrijfsuitjes. Complete arrangementen wild, wet en woest in de buitenlucht. Of gezellige binnenactiviteiten gevolgd door een sfeervol diner. At Sea regelt het allemaal. Neem vandaag nog contact op om alle mogelijkheden te bespreken.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*