Team motivatie? Onze drie tips

Team motivatie? Onze drie tips
31 augustus 2018 Raymon Duffels

Team motivatie? 3 praktische tips waarmee je meteen aan de slag kunt voor 

Motivatie heeft een groot effect op de productiviteit van je medewerkers. Gemotiveerde werknemers leveren namelijk hogere kwaliteit werk, zijn productiever en zijn bereid zich extra in te spannen en the extra mile te lopen. Maar hoe kun je je team optimaal motiveren? Wij geven 3 praktische tips.

Gemotiveerde medewerkers hebben minder leiding en begeleiding nodig, omdat ze hun eigen prestaties goed in het oog houden. Hoe hoger de motivatie, des te meer ze samen voor de organisatiedoelen willen gaan. Ook gaan gemotiveerde medewerkers vriendelijker met klanten om, wat het succes van je onderneming ten goede komt. Daarnaast zorgt het voor minder personeelsverloop en ziekteverzuim.

 

Verantwoordelijkheid voor motivatie

Natuurlijk zijn medewerkers in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor hun welzijn op de werkplek. Toch ligt er ook een grote verantwoordelijkheid bij directies en direct leidinggevenden en wel om de volgende redenen:

  • Zij hebben de middelen en mogelijkheden om de werkomstandigheden voor medewerkers te optimaliseren.
  • Uit onderzoek blijkt de enorme impact van goed leiderschap op het welbevinden, de motivatie en betrokkenheid van medewerkers.

Hoe kun je motivatie vergroten?

Al gaan sommige leidinggevenden er vanuit dat ongemotiveerde medewerkers ongemotiveerd zijn en blijven, ondanks het leiderschap. Toch hebben leidinggevenden verschillende mogelijkheden om de motivatie en betrokkenheid van hun medewerkers positief te beïnvloeden.

Dat begint vaak met het kritisch evalueren en ontwikkelen van het eigen leiderschap. Daarnaast zijn er verschillende manieren om de motivatie te verbeteren:

 

 

  • Werkeisen 

Bij werkeisen gaat het om aspecten van het werk waar je moeite voor moet doen en die je energie kosten. In sommige gevallen kunnen werkeisen (te) stressvol worden. Dat gebeurt wanneer de moeite die medewerkers moeten doen te groot wordt of wanneer ze niet genoeg gelegenheid krijgen om te herstellen. Door balans aan te brengen in werkeisen, verbeter je direct de motivatie van je medewerkers.

 

  • Energiebronnen

Hierbij gaat het niet alleen om aspecten van het werk die bijdragen aan het realiseren van de werkzaamheden, maar ook om aspecten die de ontwikkeling van medewerkers bevorderen. 

Werknemers zijn geen werkpaarden en ze zijn er niet alleen om de organisatiedoelen te realiseren. Ook hun eigen ontwikkeling is van belang. Investeer dus tijd, energie en geld in hun ontwikkeling. Daarnaast blijkt in de praktijk dat positieve feedback vaak veel meer waard is dan geld. Zorg er daarom voor dat je medewerkers horen wanneer ze goed werk hebben geleverd.

 

 

 

  • Bevredigen van drie psychologische basisbehoeften

Zorg er vooral voor dat je de volgende drie basisbehoeften van je medewerkers bevredigd, voordat je iets van ze eist:
1. Competent voelen
2. Verbondenheid
3. Autonomie

Een leuke en effectieve manier om je medewerkers te laten zien dat je ze waardeert, is door het regelmatig organiseren van teamuitjes.

 

Ook benieuwd hoe je de motivatie van je medewerkers kunt verbeteren?

 

At Sea is de allerleukste plek aan het Drontermeer voor bijzondere momenten. Van bruiloften en jubilea tot feestjes, partijen en bedrijfsuitjes. Complete arrangementen wild, wet en woest in de buitenlucht. Of gezellige binnenactiviteiten gevolgd door een sfeervol diner. At Sea regelt het allemaal. Neem vandaag nog contact op om alle mogelijkheden te bespreken.

 

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*