5 tips voor een betere samenwerking

5 tips voor een betere samenwerking
31 juli 2018 Raymon Duffels

Aan mensen die samenwerken aan een gemeenschappelijk doel of resultaat, is op zichzelf niets bijzonders, zeker niet in organisatieverband. Maar écht teamwerk is toch niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Goed samenwerken blijkt in de praktijk vaak een uitdaging. Wij geven vijf tips voor een betere samenwerking.

Goede communicatie is de smeerolie in elk team. Zonder uitwisseling van gedachten en informatie tussen teamleden is er geen mogelijkheid voor goede samenwerking. Maar buiten goede communicatie zijn er nog een aantal andere manieren om samenwerking binnen teams te verbeteren.

Kwaliteiten voor goede samenwerking

Voor effectieve samenwerking binnen een team zijn de volgende kwaliteiten van belang:

  • zelfkennis en kennis van de kwaliteiten en valkuilen van anderen
  • duidelijke en concrete verwachtingen voor alle teamleden (communicatie-vaardigheden)
  • onderling communicatie tussen teamleden is tactvol, constructief en respectvol

Verbeteren samenwerking

Vijf tips voor een betere samenwerking:

Tip 1 Zorg voor de juiste mensen
Met de juiste mensen op de juiste plek zijn teamleden in staat en bereid om sneller met elkaar on the same page te belanden. Ze kunnen namelijk veel sneller en effectiever bepalen welke informatie relevant is en zinvolle discussies voeren over de stappen die gezet moeten worden

Tip 2 Wees transparant in de besluitvorming
Er bestaat een directie relatie tussen de effectiviteit en veerkracht van een team en de transparantie van de besluitvorming. Door helderheid over wie een besluit neemt en wie – daadwerkelijk – verantwoordelijk is voor de uitkomst van een besluit, voorkom je een hoop tijd die binnen teams of organisaties vaak wordt besteed aan de vraag waarom een beslissing eigenlijk ooit is gemaakt.

Tip 3 Geef het goede voorbeeld
Practice what you preach. Goede samenwerking valt of staat met hoe goed directieleden in staat zijn het goede voorbeeld te geven, bijvoorbeeld door het stellen van een memorabel of inspirerend praktijkvoorbeeld.

Tip 4 Werk niet samen puur om het samenwerken
Individuen zijn vaak veel creatiever dan een team. Maar teamwork zomaar afschaffen kan niet, simpelweg omdat één persoon zelfden over het talent en de kennis beschikt om alles in zijn eentje te doen. Creëer geen team puur omdat je zo nodig een team wilt samenstellen. Bekijk kritisch waar het zinvol is om een teamwerk te implementeren en wanneer het beter is om het individu het werk te laten doen.

Tip 5 Kies voor gedisciplineerde samenwerking
Voor gedisciplineerde samenwerking zijn drie simpele stappen belangrijk:

  1. Kies de juiste projecten voor samenwerking (en let vooral op welke hier niet geschikt voor zijn).
  2. Maak belemmeringen die het team kunnen weerhouden van samenwerking inzichtelijk.
  3. Bedenk oplossingen om die belemmeringen uit de weg te ruimen.

Ben jij benieuwd hoe goed jouw team nu eigenlijk écht kan samenwerken? Wil je deze samenwerking graag naar een hoger niveau tillen?

At Sea is de allerleukste plek aan het Drontermeer voor bijzondere momenten. Van bruiloften en jubilea tot feestjes, partijen en bedrijfsuitjes. Complete arrangementen wild, wet en woest in de buitenlucht. Of gezellige binnenactiviteiten gevolgd door een sfeervol diner. At Sea regelt het allemaal. Neem vandaag nog contact op om alle mogelijkheden te bespreken.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*